Lectuur

Leesvoer ...

Nestkast jaarverslag 2022

NESTKAST (NEtwerk voor STudies aan nestKASTbroeders) is het netwerk waarin amateur-nest-kastonderzoekers (controleurs en ringers), professionele nestkastonderzoekers (NIOO-KNAW, Nederlands Instituut voor Ecologie), het Vogeltrekstation (VT) en Sovon Vogelonderzoek Nederland bij elkaar komen voor het verzamelen en uitwisselen van gegevens, wetenswaardigheden en ervaringen op het gebied van nestkastenonderzoek.Van ieder broedseizoen brengt NESTKAST verslag uit. Het veertiende jaarverslag: NESTKAST Jaarverslag 2022

 

50 jaar Natuur en Vogelwacht Jubileumboek

 Toen de Natuur- en Vogelwacht 50 jaar bestond is er er een prachtig historisch document uitgebracht. De start van de vereniging, de verbouwing van de Schaapskooi, de ontwikkeling van de activiteiten en zeker ook de verhalen van de mensen die daarbij betrokken waren komen aan de orde. Ga er maar eens lekker voor zitten om alles te lezen.

Ga je gang:  50 jaar NVW >>

 

Kijk vanaf de dijk

De film Kijk vanaf de dijk, gemaakt op initiatief van Berry van Arkel, kwam uit in 2007. Dat was naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de Natuur- en Vogelwacht in 2006. De bijna een uur durende film geeft een prachtig beeld van de Vijfheerenlanden, vooral gezien vanaf de omringende dijken. Astrid Kant is de fietsende gids. De film is nog steeds te zien op YouTube.   

Ga je gang:  Kijk vanaf de dijk>>

 

Botanisch belangrijke gebieden in de Vijfheerenlanden

 Vanuit de raad van Vijfheerenlanden is de wens geuit een overzicht van gebieden met belangrijke natuurwaarden te verkrijgen, opdat daarmee bij de beleidsvorming rekening kan worden gehouden. Op 3 maart 2020 heeft mevrouw J.A.R.M. van Egmond, toenmalig voorzitter van Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden, de Commissie Ruimte, Verkeer en Economie geïnformeerd over dit onderwerp.

Voorliggend rapport, met veel dank aan auteur Dick Kerkhof,  is een aanvulling op haar betoog:  Botanisch belangrijke gebieden in de Vijfheerenlanden >>

 

Tweedehandsboeken te koop

Cees Gielis heeft een lijst gemaakt van ruim 200 tweedehandsboeken die te koop zijn. De lijst bevat de rubrieken Vogels, Insecten en andere geleedpotigen, Vissen, Overige fauna, Ecologie kust, Flora en vegetatie en Varia. Prijzen zijn vermeld in euro’s.
Deze lijst is van maart 2024. Na verloop van tijd zal de lijst vernieuwd worden. Tot die tijd geldt: op is op en weg is weg.
Wie iets wil kopen, kan dat melden in een e-mail aan info@natuurcentrum5hl.nl
Hier is de lijst: Boekenlijst maart 2024